Bygg et trehus

Her kommer en trinn-for-trinn-guide til hvordan du bygger ditt eget trehus, fra grunnmur til et fiks, ferdig hus. Det er mange ting å tenke på men det er lurt å ha en generell forståelse av hvordan et hus er oppbygd og hva terminologien rundt husbygging egentlig betyr.

Tomt og grunnmur

%d0%ba%d0%b546Tomta er selve stedet du skal bygge huset ditt på. Denne må være kjøpt og betalt for at du skal få lov å sette huset ditt her. Du må selvsagt også ha alt det juridiske i orden som godkjent byggesøknad og ansvarsrett, og ha det klart med kommunen og entreprenøren hva som skal gjøres på tomta. Kommunen har reguleringsplaner som forteller deg hva som er lov på denne tomta, som høyde, fargevalg, taktype med mere. Du må tenke nøye gjennom hvordan huset skal ligge i forhold til utsikt, retning på huset og adkomst. Etter avtale med entreprenøren, rensker de tomta og foretar eventuelt nødvendig sprengningsarbeid, oppmåling og planering. Deretter måles grunnmuren opp og det støypes en ringmur. Denne størkner, og det legges drenering og nedløp, kabler, rør, ledninger, varmekabler, isolasjon, radon-duk og armeringsjern før det støypes grunnmur. Når denne er størknet er det neste steg å starte byggingen.

Råbygget

%d0%ba%d0%b547Råbygget er selve skjelettet av huset; det som definerer et hus sett ut i fra planker, takbjelker og vegger. Bindingsverket er en byggkonstruksjon som binder sammen sviller og bærende stolper. Veggene består av stendere, som takstolene skal hvile på. I topp og bunn av stenderne ligger det sviller. Takstolene består av taksperrer og dragere. Takstolene består også av staver som fungerer som forsterkere. Over dører og vinduer ligger det losholter for å lette bæringen. I hele huset monteres dampsperre, både i tak og vegger. I gulvet legges fuktsperre. Taket kan dekkes med takpapp, shingel eller takstein. Takrenner monteres og kobles på nedløpet. Utvendige vegger dekkes med stående eller liggende bordkledning. Når tak og vegger er tett er råbygget ferdig. Nå må bygget tørkes helt med byggavfuktere før man kan gå videre. Fukt og råte er spesielt problematisk ved trehus, derfor er slike ting som riktig drenering, nedløp, isolering og luktavfuktning spesielt viktig for å forhindre store skader på huset over tid.

Innredning

Nå starter innredningen av huset, og det vil si innvendige vegger, isolasjon, gulvlegging, kjøkkenmontering og baderomsinnredning. Alle elektriske ledninger, kabler og rør til vann skal installeres og varmtvannstank og ventilasjonsanlegg skal monteres. Membran må smøres på baderomsvegger samt på vaskerom for å forhindre fukt i slike våte rom. Her må rørleggere, elektrikere og andre fagfolk på banen. Noe kan du imidlertid gjøre selv, men dette må du undersøke for å få godkjent arbeidet som blir gjort.

Malingsklart hus

Etter innredningen, er huset malingsklart og det vil si maling, tapetsering, flislegging, gulvlegging og listlegging. Etter dette er det på tide å søke ferdigattest, sjekk med din boligleverandør eller med ansvarshavende over hva som må være godkjent for å kunne flytte inn.