Restaurering av et gammelt hus

Det er dyrt å kjøpe hus i Norge, men hvis du kjøper et eldre hus, kan du spare mye penger. Ulempen med å kjøpe et eldre hus, er at du kanskje må bruke tid og penger på restaurering. Men restaurering har også en fordel. Du har ganske frie hender, og kan endre huset slik at det passer dine behov. Og selv om det kan koste litt å restaurere, kan denne løsningen faktisk bli billigere enn å kjøpe nytt.

Det viktigste først

Tenk på det viktigste først når du skal restaurere huset. Sjekk om taket er tett og sjekk huset for fukt- og råteskader; dette må utbedres før du starter på resten av huset. Sjekk også det elektriske anlegget og vannledningene; dette er også smart å fikse før du begynner med noe annet.

En annen ting du bør tenke på er etterisolering. Eldre hus kan også ha dårlige vinduer og det lønner seg å bytte disse. God isolering og tette vinduer sparer deg for strømutgifter og holder huset varmt og lunt.

Slitte rom

Noen rom blir alltid mer slitt enn andre rom. Kjøkkenet og badet er mest utsatt, ettersom disse rommene er i mest bruk. Derfor må du nesten alltid restaurere kjøkken og bad når du kjøper et eldre hus. Ettersom disse rommene også er viktige for deg, er det lurt å starte med dem. Du trenger jo både kjøkken og bad før du flytter inn.

Ta resten etter hvert

Fokuser på de mest brukte rommene først, altså kjøkken, bad, en stue og et soverom eller to. Hvis huset har flere rom, kan du ta dem etter hvert. Hvis du har kjøkken, bad og nok soverom ferdig, kan du flytte inn, og restaurere resten av huset på fritiden. Hvis du er singel, eller dere er et par uten barn, kan det være nok å restaurere ett soverom først. De andre rommene kan tas etter hvert som behovet kommer. På den måten kan husets boareal vokse med familien.

Spar penger der du kan

Gjør mest mulig selv, og sammenlign priser i ulike butikker før du kjøper det du trenger. Noe må du likevel overlate til eksperter, som det elektriske anlegget og gjerne badet. Men det er utrolig hvor mye som kan gjøres på egenhånd. Helger og ferier kan gå med til prosjektet, men sørg for at restaureringen ikke vokser over hodet på deg. Be om hjelp fra folk du kjenner hvis du trenger det.